JihlavaDnes.cz
JihlavaDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Kuchař s michelinskou hvězdou vaří se studenty vysočinské Gastroakademie

04.04.2018
Michelinské hvězdy jsou oceněním, po kterém touží téměř všichni kuchaři. Obrovským zážitkem a motivací je se s držiteli gastronomického "Oskara" osobně i jen setkat. Francouzský šéfkuchař Fhilippe Mille, držitel hned dvou michelinských hvězd, pobývá aktuálně dva dny na Vysočině a většinu svého času chce věnovat popularizaci gastronomie, představení kreativity a nových kulinářských konceptů pro studenty zařazené do projektu Gastroakademie připravené Krajem Vysočina.
Ilustrační snímek | Foto: Kraj Vysočina
Philippe se nebojí být sám sebou, posouvá obor, ve kterém se pohybuje, stále dopředu. Nebojí se vést početný tým studentů a nabídnout jim jiný, originální pohled na gastronomii. Dnes v kuchyňském studiu Obchodní akademie, Střední zdravotnické školy a Střední odborné školy služeb Jihlava z náhodně vybraných surovin pod jeho vedením, jako šéfa kuchyně, studenti připravili zeleninový kuskus, vepřovou panenku plněnou houbami a zeleninou a dezert s ovocem. "Dnešní vaření s Philippem Millem je pro mě zatím vrchol toho, co jsem zažil. Budu se mu dívat pod ruce a chci se něco naučit," říká Daniel Juránek z Hotelové školy Světlá Velké Meziříčí. "Baví mě moderní gastronomie, ráda se nechávám v restauraci jídlem překvapit i pobavit, dnes jsme v praxi viděli, že kromě kulinářského umění je jídlo i společenský zážitek," uvedla Soňa Dubová z jihlavské střední školy s tím, že doufá, že jednou všechno, co se na Vysočině naučí zúročí jako šéfkuchařka v horském hotelu. Nad čím všichni dnešní hosté kuchařské prezentace kroutili hlavou bylo neskutečně rychlé tempo přípravy pokrmů a práce michelinského šéfkuchaře. Nebylo možné ho zastihnout, věnoval se spravedlivě všem týmům a stále je povzbuzoval k maximálnímu výkonu. Přitom dnes prozradil, že se studenty obvykle vůbec nevaří.

Zatímco dnes Fhilippe Mille společně s dvanácti posluchači Gastroakademie připravoval degustační menu, zítra bude odborným konzultantem a přísným hodnotitelem mezinárodní gastronomické soutěže Kuchař Vysočiny Junior 2018 Open, kterou připravuje Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod. Společné zadání pro všech dvanáct týmů studentů oborů kuchař je během 45 minut uvařit a naservírovat předkrm z medu a ohromit hlavním chodem, ve kterém hraje prim vepřová panenka.

Projekt Gastroakademie Kraje Vysočina letos probíhá třetím rokem. Zatím ho absolvovala třicítka nejnadanějších mladých lidí ze čtyř krajských středních škol. "V rámci speciálně upravené nabídnuté praxe studenti fungují jako normální týmový hráči, opravdu v sedmi regionálních restauracích a hotelech vaří, není to jen o loupání brambor. Stejně jako jejich kouči všechno ochutnávají, majitelé restaurací jim podle aktivity nabízí i běžnou brigádu nebo později také zaměstnání. Výběrem skutečně aktivních studentů se chceme vyhnout nezájmu, absenci snahy, určité rezignaci nad výsledkem práce. Už jsme ve stádiu, kdy studenti z vlastní iniciativy do vybraných provozů sami chodí i ve volnu, snaží se být členem hotelového týmu. Vysočinská Gastroakademie plní účel, vychovává profesionály, kteří do kuchyně patří. Všechny žáky gastrooborů pak po celou dobu studia motivujeme, aby i po dokončení školy u profese zůstali," říká radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová.

V Kraji Vysočina v současné době mohou děti studovat až 15 různých gastrooborů.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

VZP: Dobrou zprávou z oblasti prevence je rostoucí účast na screeningových programech

Klíčovou roli v úspěšnosti léčby onkologických onemocnění hraje včasný záchyt nemoci. Dobrou zprávou proto je rostoucí počet návštěvníků u všech třech dlouhodobých screeningových onkologických programů. Jejich cílem je odhalit nemoc v raných ...

Kraj Vysočina podpoří výkup cenných mokřadů Na Skřivánku

Severozápadně od Jihlavy se nachází bývalá zemědělská usedlost Na Skřivánku. Na podmáčených a rašelinných loukách v jejím okolí roste řada zvláště chr ...

Jihlavský tunel uzavře o víkendu pravidelná revize a údržba

O nadcházejícím víkendu 11. a 12. května 2024 bude pro veškerou dopravu na přibližně 30 hodin uzavřen Jihlavský tunel na silnici I/38. Důvodem je jeho ...

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. ...

Správa železnic: Vlaky na Vysočině pojedou stošedesátkou

Správa železnic pokračuje v intenzivní modernizaci havlíčkobrodské trati. V úterý slavnostně zahájila ve Vlkově u Tišnova hned tři stavby. Celkovou ob ...





Pondělí 27.5.2024
Kraj Vysočina
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes