JihlavaDnes.cz
JihlavaDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Šestý ročník festivalu KoresponDance roztančí Žďár

24.05.2018
ŽĎÁR NAD SÁZAVOU - Všichni se těšíme na léto, kdy se to hemží nejrůznějšími festivaly. Filmy pod širým nebem a noční koncerty mají svou neobyčejnou atmosféru, ale co takhle užít si jedinečná taneční představení v mystických prostorách barokního zámku? Zapojte do svého letního programu festival KorespoDance a věřte, že na tanec začnete nahlížet zcela novým způsobem.
Dragan Dragin | Foto: Tereza Jeřábková
Na co se můžete těšit?
Letní mezinárodní festival KoresponDance ve Žďáru nad Sázavou již po šesté představí současný tanec, nový cirkus a pohybové divadlo. Ve dnech 13. - 15. července ožije zámecký areál uměleckými představeními ze tří kontinentů světa. Kromě tanečních a pohybových performance jsou na programu také prohlídky úchvatné barokní architektury, workshopy a tematické diskuze u kulatého stolu. Pořadatelé nezapomínají ani na děti, přichystali si pro ně příměstský tvůrčí tábor.

Festival pro celou rodinu
Každé léto ožívají města hudebními a filmovými festivaly, sjíždí se na ně tisíce lidí s podobnými zájmy, aby si společně užili neopakovatelnou atmosféru. Taneční festivaly zůstávají trochu v pozadí, avšak neprávem. Už jste někdy nešli na film, z důvodu, že byl v cizím jazyce, který neznáte? Nebo vás opravdu zajímalo, o čem to ten švédský zpěvák zpívá?

Tanec bourá všechny jazykové a kulturní bariéry, je univerzálním dorozumívacím nástrojem. V tanci rozumíte stejně umělci z druhého konce světa jako kamarádovi. V tanci cítíte emoce, pohyb, vibrace a na ničem ostatním nezáleží, tak proč mu nedát šanci a zažít něco nového?

Tančit budou všechny generace
V pátek a v sobotu vystoupí skupina Barely Methodical Troupe (BMT) z Velké Británie, špička světové scény nového cirkusu uvede svou fascinující show "Bromance".

Ducha aztéckých kultur přiveze na Vysočinu mezinárodně oceňované uskupení multi-talentovaných umělců Foco alAire z Mexika, kteří uvedou celkem tři představení, z nichž jedno připraví na míru pro festival s místními seniory.

K vidění budou také výsledky výjimečné mezikontinentální spolupráce mezi francouzským tanečníkem Jeanem Gaudinem, kontratenorem Sebastienem Fournierem, africkou taneční skupinou Ghana Dance Ensemble a českým dětským pěveckým sborem Žďáráček.

Nezůstane však jen u pohybu. Festival KoresponDance se dlouhodobě snaží propojovat unikátní historické dědictví se současnou kulturou a uměním. Proto se areál rodinného zámku otevírá pro návštěvníky nejen pro zhlédnutí představení ve venkovních i vnitřních prostorách, ale i pro odpočinek, zajímavé prohlídky tajemných míst a řadu dalších aktivit pro celou rodinu.

Za zmínku stojí i okolí. Načerpat energii můžete v nádherné přírodě typické pro Vysočinu nebo se schladit u jedné z místních nádrží.

Od loňského roku je festival držitelem prestižního ocenění EFFE Label, čímž se zařadil mezi nejzajímavější festivaly Evropy.
"KoresponDance má záměrně velmi neformální atmosféru, zveme sice známé osobnosti a hvězdy světové scény, ale v zámeckém areálu jsme všichni pohromadě a můžeme diskutovat, bavit se a vzájemně se obohacovat. Přejeme si, aby si z festivalu obyvatelé Žďáru i všichni další návštěvníci odnášeli netradiční zkušenost s tancem a věděli, co pro ně může znamenat. Jakékoli umění je totiž klíč k osobnímu i společenskému rozvoji," uzavírá Marie Kinsky, ředitelka festivalu.

Organizátorem festivalu je Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA, jehož cílem je podpořit rozvoj profesionálního současného tance v mezinárodním a interdisciplinárním kontextu.

Více informací na www.korespondance.cz.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Hrozny hněvu, Faust či Limonádový Joe, Horácké divadlo představilo nové tituly pro divadelní sezónu 2024/2025

Horácké divadlo Jihlava, které je známé svými inovativními a poutavými představeními, nedávno oznámilo svůj program pro nadcházející divadelní sezónu. Divadlo, které se momentálně nachází v závěru své 84. sezóny, se již připravuje na další, 85. ...

Kraj Vysočina projedná vyšší podporu Mezinárodnímu festivalu dokumentárních filmů

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, jehož partnerem je Kraj Vysočina, by měl být příští rok, podle slov ředitele festivalu Marka Hovor ...

Telčský zámek po obnově nabídne nové návštěvnické trasy i celoroční provoz

Zámek Telč, památka světového dědictví UNESCO, se po tříleté stavební a restaurátorské obnově naplno otevře veřejnosti. Nabídne nové prohlídkové trasy ...

UDG s Pekařem vystoupí v rámci svého turné v Prvním patře

BRNO - Kapela UDG v rámci klubového turné s názvem Přístav 2023 v dubnu vystoupí ještě v dalších pěti městech napříč Českou republikou. Fanoušci se mo ...

Vlajkonošem sportovní výpravy z Vysočiny na Olympiádu dětí a mládeže je legendární hokejista Patrik Eliáš

Sportovní výprava v barvách Kraje Vysočina čítající 82 sportovců dnes zahájila tažení k získání olympijských medailí. V Královehradeckém kraji začala ...





Úterý 16.4.2024
Kraj Vysočina
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes