JihlavaDnes.cz
JihlavaDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Festival Nový ruský film představí českému divákovi nejlepší filmy současné ruské kinematografie

30.10.2018
Do Česka dorazí nejúspěšnější snímky současné ruské kinematografie - půjde jak o zcela nová díla, tak o známé filmy jako Sobibor, který byl letos nominován na Oscara, a Saljut-7. Doprovodí je řada významných ruských režisérů, scénáristů, skladatelů filmové hudby, kameramanů a dalších představitelů filmového průmyslu, mezi nimi budou i představitelé chlapce Kolji a jeho matky z filmu Zdeňka Svěráka Kolja. Dalšími hvězdami spojenými s uváděnými filmy, které navštíví v rámci festivalu česká města, budou spisovatel Sergej Lukjaněnko nebo syn Vladimira Vysockého, Nikita Vysockij.
Ilustrační snímek | Foto: novyruskyfilm.cz
Promítání filmů proběhne v rámci festivalu Nový ruský film, který se bude konat 5. až 11. listopadu 2018. Festival představí současnou ruskou kinematografii napříč žánry a věkovými kategoriemi diváků od animovaných filmů, přes filmy se sportovní tematikou až po psychologická dramata.

Festival bude ve všech městech, kde se koná, v Praze, Olomouci, Zlíně a Jihlavě, uveden filmem Saljut-7, který byl natočen na základě skutečné události. Když se v roce 1985 odmlčela kosmická stanice Saljut-7, byli na oběžnou dráhu vysláni dva kosmonauti, aby ji opravili. K tomu, aby film mohl reálně znázornit kulisy, v nichž se toto vesmírné drama odehrálo, musel být použit vědecký superpočítač, který normálně počítá výsledky pokusů na urychlovači částic v CERNu.

Filmu Nanečisto, který se řadil mezi nejočekávanější ruské filmy letošního roku, bude předcházet beseda se Sergejem Lukjaněnkem, jedním z nejpopulárnějších autorů ruské vědecko-fantastické literatury. Proslavila jej populární sedmidílná série zahájená románem Noční hlídka. Lukjaněnko je autorem knižní předlohy filmu Nanečisto.

Nedožité osmdesátiny Vladimira Vysockého festival připomene promítáním filmu Vysockij. Aspoň, že jsem živ. Před ním proběhne beseda s Nikitou Vysockým, synem slavného ruského básníka a zpěváka, a jeho dílo předvede Milan Dvořák, český interpret písní Vysockého.

Před promítáním komorního dramatu Paměť podzimu o rodině, kterou její blízcí známí vyhánějí z domu, kde žijí, se s diváky setká režisér snímku Andrej Sokolov a autor filmové hudby Pavel Kašin. Hlavní roli v tomto filmu ztvárnila Inna Čurikovová, která je známa díky roli Marfuši v Mrazíkovi.

Dále bude promítnuto: drama z koncentračního tábora Sobibor, historický film Legenda o Kolovratovi, filmy ze současnosti Arytmie a Kapr rozmražený, válečné drama Loučit se nebudeme, historický film o námořních objevných plavbách První, dramata Neprominutý, Vymahač a Selfie, rodinný film Poslední bohatýr, animované filmy Ivan Carevič a šedý vlk 3, Tři bohatýři a král moří, film ze sportovního prostředí Trenér a film o nedotčené přírodě Divoký ráj: Rusko (National Geographic ve spolupráci s Rosatomem).

Roli Kostěje Nemrtelného hraje ve filmu Poslední bohatýr Konstantin Lavroněnko, kterého český divák zná díky roli Jiřího Kajínka ve stejnojmenném filmu. Filmy Vymahač a Arytmie byly promítány během Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Představitel hlavní role v Arytmii Alexandr Jacenko si odsud v roce 2017 odnesl cenu za nejlepší mužský herecký výkon. V roce 2016 dostal Vymahač cenu Fedeora od filmových kritiků z Evropy a Středomoří.

V rámci doprovodného programu bude představena výstava fotografií z polárních krajin Ruska, které na svých cestách po moři nafotil kapitán jaderného ledoborce 50 let Pobědy, Dmitrij Lobusov.

Před promítáním dětských a rodinných filmů bude připraven doprovodný program zaměřený na dětské návštěvníky festivalu. Ve spolupráci se společností Barrandov Studio proběhne výstava kostýmů z filmových pohádek. Pro zájemce bude rovněž připravena městská hra v ulicích Prahy spojená s geocachingem.

V Praze bude festival probíhat ve dnech 5. až 11. listopadu 2018 v kině Cinema City (Slovanský dům), kině Dlabačov, Městské knihovně a Ruském středisku vědy a kultury. V Olomouci se bude festival konat od 5. do 7. listopadu v kině Metropol, v Jihlavě od 6. do 8. listopadu v kině Dukla a ve Zlíně od 4. do 7. listopadu v kině Golden Apple Cinema.

Iniciátorem a organizátorem tohoto festivalu je Velvyslanectví Ruské federace v České republice. Akce proběhne pod záštitou prezidenta České republiky Miloše Zemana za podpory Ministerstva kultury RF, Federální agentury Rossotrudničestvo a Svazu kinematografistů RF. Jako producent festivalu vystupuje agentura Essential Communication, která se specializuje na česko-ruské komunikační projekty.

Ve spolupráci se společností Barrandov Studio a FAMU proběhne kulatý stůl představitelů české a ruské kinematografie věnovaný koprodukci.

Více o festivalu a doprovodném programu naleznete na novyruskyfilm.cz.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Kraj Vysočina projedná vyšší podporu Mezinárodnímu festivalu dokumentárních filmů

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, jehož partnerem je Kraj Vysočina, by měl být příští rok, podle slov ředitele festivalu Marka Hovorky, prodloužen z šesti na deset dní. Organizátoři tak reagují na rostoucí počet diváků, limitované ...

Telčský zámek po obnově nabídne nové návštěvnické trasy i celoroční provoz

Zámek Telč, památka světového dědictví UNESCO, se po tříleté stavební a restaurátorské obnově naplno otevře veřejnosti. Nabídne nové prohlídkové trasy ...

UDG s Pekařem vystoupí v rámci svého turné v Prvním patře

BRNO - Kapela UDG v rámci klubového turné s názvem Přístav 2023 v dubnu vystoupí ještě v dalších pěti městech napříč Českou republikou. Fanoušci se mo ...

Vlajkonošem sportovní výpravy z Vysočiny na Olympiádu dětí a mládeže je legendární hokejista Patrik Eliáš

Sportovní výprava v barvách Kraje Vysočina čítající 82 sportovců dnes zahájila tažení k získání olympijských medailí. V Královehradeckém kraji začala ...

Spojení, které tu ještě nebylo! Čechomor a Lucie Bílá oznámili společné letní turné

Letní Kooperativa Tour 2023 slibuje velice zajímavé propojení. Zlatá slavice Lucie Bílá spojí své síly se skupinou Čechomor. Nápad vznikl díky náhodné ...





Pátek 29.3.2024
Kraj Vysočina
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes