JihlavaDnes.cz
JihlavaDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Tábor v Rančířově je připraven, první američtí vojáci dorazí zítra brzy ráno

15.02.2022
Už zítra 16. 2. v brzkých ranních hodinách přivítá vojenský areál v Rančířově nedaleko Jihlavy první část konvoje americké armády, který se přes Německo a ČR přesouvá na Slovensko. Šest desítek vojáků z Praporu podpory nasaditelných sil Rakovník, 14. pluku logistické podpory Pardubice a 15. ženijního pluku Bechyně vybudovalo impozantní stanový tábor za tři dny. Podrobný seznam vybavení, který má redakce army.cz k dispozici, svědčí o tom, že armáda neopomněla žádný detail. Tzv. Host Nation Support, tedy poskytnutí podpory hostitelskou zemí, patří ke klíčovým požadavkům Aliance na všechny armády svých členů.
Foto: acr.army.cz
Na ploše 10.000 metrů čtverečních vyrostly na čtyři desítky stanů k ubytování vojáků, jídelní stany, hygienické zázemí, polní ošetřovna, rozlehlé parkoviště, místo pro doplnění pohonných hmot, autoopravna. Na celý prostor už nyní dohlížejí kromě profesionálních vojáků také dvě desítky příslušníků aktivní zálohy z Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové a Jihlavy, kteří se budou obměňovat v rotacích .

V Rančířově se postupně vystřídá 1500 amerických vojáků, kteří sem dorazí v několika proudech denně. "Ubytovací stany jsou rozděleny do pěti sektorů tak, aby každý proud konvoje měl své ubytování, stejně jsou označeny i mobilní toalety, jídelny a stoly, vstupy do stanů jsou orientovány tak, aby se jednotlivé proudy co nejmíň mísily," vysvětluje rozdělení, které odpovídá i nutným proticovidovým opatřením, kapitán Jakub Moravec, tiskový a informační důstojník Agentury logistiky.

Stany pro přespání pro Američany i Čechy

V ubytovací části vojenského prostoru se nachází celkem 38 stanů. Třicet z nich využijí k přespání američtí vojáci. Na rozdíl od loňska, kdy se podobný přejezd konal v květnu, tentokrát klimatizaci nahradilo topení. "Každý stan má k dispozici dvanáct lůžek, topidlo, osvětlení a rohože. Pro podpůrné týmy americké a české armády je připraveno šest stanů, další dva stany jsou určeny pro vojáky aktivní zálohy," uvádí Moravec.

Stravovat se budou vojáci ve třech speciálních jídelních stanech, které rakovnickým příslušníkům poskytli kolegové ze 14. pluku logistické podpory Pardubice a Centra podpory operací. Aktivní zálohy nafasují na první a poslední den služby tzv. BDP, tedy bojové dávky potravinové.

Tábor nabídne kompletní hygienické a sociální zázemí. Ve speciálních kontejnerech najdou vojáci vytápěné sprchy i toalety, k dispozici bude i patnáct běžných mobilních toalet. Nezbytností dnešní doby jsou stojany na dezinfekci, v Rančířově jich bude pět desítek.

Pro nemocné je připravený vytápěný stan se čtyřmi lůžky, péči o vojáky zde bude poskytovat český zdravotní tým ve složení lékař, zdravotní sestra, řidič se sanitním vozidlem z Agentury vojenského zdravotnictví.

Až deset tisíc litrů paliva denně

Hosté budou mít v místě možnost dotankovat. Až deset tisíc litrů leteckého petroleje F-34 denně poskytne 22. základna vrtulníkové letectva. Americký podpůrný tým si s sebou přivezl plniče, palivo do nich bude možné natankovat v rančířovském vojenském areálu.

Opravy techniky si Američané zajišťují sami, Češi nicméně poskytnou prostor včetně montážní jámy a další desítky metrů čtverečních zpevněné plochy pro prohlídky a opravy.

Tábor budou vojáci využívat i při návratu ze cvičení v druhé polovině března, poté se dekompletuje.

Prapor podpory nasaditelných sil Rakovník
Počátkem tohoto roku dosáhl prapor počátečních operačních schopností, což v praxi znamená, že umí denně ubytovat a stravovat až 500 osob, zaparkovat a dotankovat až 200 vozidel, případně asistovat u drobných oprav. To padá hlavně na bedra 1. roty podpory, které velí současná velitelka rančířovského tábora kapitánka Zdeňka Lapáčková. V dalších letech se budou schopnosti praporu navyšovat až do roku 2025, kdy by měl být plně připraven plnit závazky Aliance v celém spektru logistických činností. Plných operačních schopností dosáhne 1. ledna 2025. Znamená to, že prapor bude kromě poskytování služby podpory hostitelskou zemí schopen tvořit a obsluhovat plnohodnotné Centrum podpory konvojů na území ČR nebo v zahraničí. Dále pak vytvořit a obsluhovat prostor přijetí, soustředění a přípravy personálu a techniky před přesunem do cílových destinací včetně skladování majetku v kontejnerech i mimo kontejnery. Prapor stále přijímá nové uchazeče.

Zdroj: Armáda ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Nový terminál Jihlava VRT už má svou podobu

Správa železnic včera v Jihlavě vyhlásila vítěze otevřené architektonicko-urbanistické soutěže na nový terminál vysokorychlostní železnice Jihlava VRT. Z celkového počtu 25 architektonických ateliérů, které se soutěže zúčastnily, zvítězil návrh ...

V Jihlavě kvůli opravám Hybrálecké ulice vzniknou nové zastávky MHD v Okrajové

Už dnes 25. března začne rozsáhlá oprava ulice Hybrálecká. Uzavřena bude nejen pro řidiče aut, ale i MHD. Hotovo by mělo být do konce října. ...

Demolice nadjezdu u Řehořova omezí dopravu na dálnici D1

Už od dnešního večera dojde na dálnici D1 k omezení dopravy kvůli demolici nevyhovujícího nadjezdu na cca 126. km u Řehořova. Práce započnou dnes, v p ...

ŘSD: Vybíráme zhotovitele opravy dopravního okruhu Pelhřimova

Právě bylo uzavřeno podávání nabídek pro opravu silnice I/19 a silnice I/34 na dopravním okruhu Pelhřimova. O veřejnou zakázku se ucházejí 3 subjekty. ...

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných spole ...





Pátek 29.3.2024
Kraj Vysočina
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes