JihlavaDnes.cz
JihlavaDnes.cz » Zpravodajství » Krimi zprávy

Muž v Jihlavě u obchodních domů vykrádal opakovaně zaparkovaná auta, na soud si počká ve vazbě

03.05.2022
Obrovského úspěchu dosáhli jihlavští kriminalisté, kterým se podařilo objasnit sérii případů vloupání do vozidel zaparkovaných u obchodních domů v Jihlavě a dále také v Jihočeském kraji. Pachatel byl na krádeže velmi dobře připravený, postupoval systematicky, byl opatrný a hlavně používal sofistikované elektronické zařízení, jeho dopadení tak nebylo vůbec jednoduché. Škoda, která okradeným vznikla, dosáhla téměř 350 tisíc korun. Pětačtyřicetiletého muže jihlavští policisté zadrželi na Znojemsku a do policejní cely směřoval s pouty na rukou také jeho komplic. Obviněn byl ze spáchání dvou trestných činů a na podaný návrh byl vzat do vazby. Muži hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.
Foto: PČR
Precizní prověřování případů vloupání do vozidel, ke kterým docházelo v Jihlavě od loňského podzimu, zakončili kriminalisté ve středu 27. dubna dopadením dvou mužů důvodně podezřelých ze spáchání této majetkové trestné činnosti. Oba podezřelé muže zadrželi ve spolupráci s policejní speciální jednotnou Dukovany v dopoledních hodinách v obci na Znojemsku, kde projížděli s vozidlem VW. Zadržení muži zamířili v doprovodu kriminalistů do Jihlavy, kde byli oba umístěni do policejních cel.

Kriminalisté provedli prohlídku nebytových prostor, jednalo se o dvě vozidla, která muž využíval. Dále provedli kriminalisté domovní prohlídku v rodinném domě v obci na Znojemsku, kde obviněný muž pobýval. "Zajistili jsme předměty, u kterých vzniklo podezření, že byly použity při páchání trestné činnosti, nebo byly trestnou činnosti získány, mimo jiné speciální elektronické zařízení umožňující otevřít vozidla různých značek," dodal por. Mgr. Václav Tecl, komisař oddělení obecné kriminality.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání obou zadržených mužů, oba z Brněnska. "Pětačtyřicetiletý muž byl obviněn ze spáchání pokračujícího přečinu krádeže a dále přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku," řekl npor. Mgr. Jakub Pivoňka, vedoucí oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, druhý, o rok starší, obviněný muž je trestně stíhán v souvislosti se spácháním přečinu krádeže ve spolupachatelství.

Oba muži byli v minulosti za majetkovou trestnou činnost již opakovaně soudně trestáni a odpykali si i nepodmíněné tresty odnětí svobody. Šestačtyřicetiletý muž opustil brány věznice teprve vloni a až do poloviny příštího roku je ve zkušební době podmíněného propuštění.

Pětačtyřicetiletý muž je obviněn z toho, že se v době od loňského podzimu vloupal celkem do dvou desítek vozidel. Většinu krádeží spáchal v Jihlavě, kam vyjížděl za účelem snadného obohacení sám. Dále se vloupal do jednoho vozidla v Českých Budějovicích a do pěti v Jindřichově Hradci, kde s ním v některých případech na krádeži spolupracoval ještě jeho komplic. Obviněný muž se zaměřil na parkoviště u obchodních domů, kde si vybíral cíl mezi přijíždějícími vozidly. Při krádežích postupoval plánovaně, když si auto vybral, postupoval obezřetně, překonal zabezpečení a do automobilu se vloupal bez jeho poškození, čímž nevzbuzoval u osob v okolí žádné podezření. Vozidla poté rychle prohledal a odnášel si z nich věci, které zde řidiči při odchodu zanechali. Jednalo se nejčastěji o peněženky, notebooky, zavazadla a nářadí. Nejvyšší škodu způsobil v prosinci v Jihlavě při vloupání do vozidla Peugeot, jehož osádce způsobil škodu za více než sto tisíc korun. V říjnu se obviněný muž v Jihlavě vloupal do automobilu VW a odnesl si peněženku s platební kartou, kterou následně ještě zneužil. Majitel mu totiž krádež zjednodušil navíc tím, že měl u karty napsaný PIN kód, z účtu muž vybral dvacet tisíc korun a o další výběr se neúspěšně pokusil.

Mezi vloupáními byly i případy, kdy muž úspěšný nebyl, v autě nic cenného nenašel a odešel s nepořízenou. Někteří řidiči tak ani nezaznamenali, že jejich vozidlo někdo otevřel a prohledal, když se k autu vrátili, odjeli bez zjištění, že k vloupání vůbec došlo. Většinou ale čekalo na osádku vozidla, do kterého se muž vloupal, při návratu velmi nepříjemné překvapení a následné starosti. V souvislosti s tímto případem proto policisté opět připomínají, že vozidlo není vhodné místo, kde by měl řidič a jeho spolujedoucí při odchodu nechávat svoje cenné věci.

Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného pětačtyřicetiletého muže do vazby. Na základě rozhodnutí soudu byl muž vzat do vazby a policisté ho eskortovali do věznice. Druhý obviněný muž je stíhán na svobodě a kriminalisté ho po provedení všech nezbytných úkonů ze zadržení propustili.

Případ kriminalisté dále vyšetřují. Za trestnou činnost hrozí pětačtyřicetiletému muži trest odnětí svobody až na pět let, jeho spolupachatel může být potrestán až tříletým pobytem za mřížemi.


Zdroj: Policie ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Krimi zprávy

Více než tisícovka seniorů přišla o celoživotní úspory, policie stíhá 13 lidí

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) zahájili v uplynulých dnech trestní stíhání 13 fyzických osob v souvislosti s činností skupiny 18 navzájem spolupracujících společností ...

Úspěch protidrogové operace na Jihlavsku: Distributoři pervitinu skončili ve vazbě

Jihlavští kriminalisté dopadli dva muže, kteří distribuovali dalším lidem pervitin. Muži jsou příbuzní, minulý týden tak policisté při zákroku ukončil ...

Celníci z Vysočiny zastavili na dálnici D1 autobus, který vezl místo cestujících 600 litrů alkoholu

Autobus s moldavskou registrační značkou a chladicím přívěsem, ale také bez cestujících a s upraveným vnitřním prostorem pro spaní si vytipovala hlídk ...

Celníci z Vysočiny se zaměřili na dluhy za přetížené kamiony

Během minulého týdne se hlídky celníků v terénu zaměřily na neuhrazené pokuty dlužníků za dopravní přestupky, které předaly k vymáhání celní správě mě ...

Celníci z Vysočiny loni vyinkasovali na pokutách téměř 7,2 milionu korun

Celní úřad pro Kraj Vysočina sídlí na strategickém místě u sjezdu z dálničního exitu 112. Ve svěřeném úseku 85 kilometrů dálniční tepny D1 loni mobiln ...





Čtvrtek 28.3.2024
Kraj Vysočina
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes