JihlavaDnes.cz
JihlavaDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Výstava Vysočiny - nejenom svátek chovatelů a milovníků zvířat

29.09.2017
Ve dnech 7.- 8. října, letos již po dvacáté první, ožije kulturní dům v Bohdalově a jeho okolí rozmanitými druhy a plemeny zvířat, jak hospodářskými, tak i drobnými, aby se vzájemně utkaly o Tituly šampónů, Mistrů Vysočiny nebo řadu Čestných cen. Návštěvníci mohou obdivovat nejenom jejich krásu a dovednosti jejich chovatelů, ale i chovatelů dávno minulých, kterým se náročnou prací podařilo tato plemena vyšlechtit. Řada z těchto zvířátek bude také prodejná, aby obohatila chovy někoho dalšího.
Ilustrační snímek | Foto: cschbohdalov.cz
Kulturní dům městyse Bohdalova v sobotu od 7-18 a v neděli od 8-13 hodin očekává nejenom návštěvu zapálených chovatelů a milovníků zvířat, ale program výstavy je tak bohatý, že je vhodnou příležitostí pro rodinné výlety. Kromě samotné výstavy a odborného doprovodného programu, včetně králičího hopu, ukázky výcviku psů nebo dětských dílniček, je na výstavě pro děti k dispozici i místní dětské hřiště nebo skákací hrad Rádia Region. Nejenom děti, ale i dospělí ocení také Farmářské a řemeslné trhy, na které je přihlášeno na 45 prodejců. V nabídce budou nejenom chovatelské potřeby, ale například i textilní zboží, šperky, kosmetika, hračky pro děti, proutěné zboží atd. A pokud návštěvníkům vytráví, budou mít možnost občerstvení v několika zařízeních, či přímo na trzích. Stejně tak jistě využijí možnost nakoupit si domů ať již ovoce, med, cukrovinky, zavařeniny, masné výrobky a řadu dalších z dostupné nabídky. Při cestě domů je zde v sobotu ještě možnost navštívit Den otevřených dveří v relaxační a meditační pyramidě v Bohdalově, která zde byla otevřena v loňském roce a která získala titul Stavba Kraje Vysočina 2016 a na základě SMS hlasování také Cenu veřejnosti 2016 v soutěži Stavba Vysočiny.
Svůj program má však výstava i v pátek. Probíhá ohodnocení jednotlivých zvířat, při kterém tradičně pomáhají žáci místní základní školy a také studenti Střední zemědělsko-technické školy v Bystřici nad Perštejnem. Navíc školní kolektivy mají možnost v tento den si zdarma výstavu prohlédnout a dozvědět se řadu zajímavostí z chovu vystavovaných zvířat na dvou desítkách připravených stanovišť.

A na co nového se oproti loňsku mohou návštěvníci těšit v jednotlivých expozicích?
Výskyt ptačí chřipky v naší republice, v první polovině letošní roku, měl dopad i na drobné chovy. A to ať již přímý, v zasažených oblastech nebo nepřímý v důsledku zákazu přesunu a uzavření některých líhní. Naštěstí se to jenom minimálně odrazilo na počtu vystavovaných zvířat. Na výstavě je přihlášených všech 6 druhů domácí drůbeže - slepice, krůty, perličky, křepelky, kachny, husy i pižmovky.
Novinkou mezi vystavenými plemeny slepic bude kosovský kokrháč (slovensky spevák), také nazývaný král mezi zpěváky. Jedná se o staré plemeno původem z Kosova. Ve své vlasti je chráněné jako národní a kulturní bohatství. Je charakteristické vytrvalým, jemným a melodickým zpěvem kohoutů. Hodnocená je délka zpěvu a jeho melodie. Kohouti začínají zpívat ve věku 5-7 měsíců a délka jejich zpěvu je nejdelší ze všech plemen kohoutů. Normální zakokrhání trvá 2-3 sekundy. U kosováka je to kolem 20-60 sekund. Za výborné zpěváky jsou považováni od 40 sekund, ale rekord je přes 70 sekund. Zpívají ale i slepičky, často i déle než 15 sekund. Zajímavý je ale i svým vzhledem. Je černě zbarvený se zeleným leskem. A na hlavě má chocholku.

Další zajímavostí zde budou italské krůty. Jde o malé plemeno krůt, kdy dospělí krocani váží jen 5 kg. Jejich další zvláštností je žlutá kůže. Oproti svým příbuzným - německým krůtám, které váží od 7 do 15 kg, jsou miniaturami.
V expozici holubů mezi zajímavosti patří luzernský měděnolímcový pruhový holub. Je to švýcarské národní plemeno, velmi málo chované. Od ostatních holubů se odlišuje zkráceným a širším zobákem. Na nohách má punčošky a na hlavě chocholku a k tomu ještě hřívu. Límec na hrudi v měděné barvě nevzniká hned při prvním opeření, ale objevuje se až u starších zvířat po prvním přepelichání.
Na vesnicích je často běžné mluvit o doma chovaných králicích jako o zajících. Přitom se jedná sice o vzhledově podobné, ale jinak o naprosto samostatné druhy. Zatímco králík rodí slepá a neosrstěná mláďata, zajíčata se rodí osrstěná a s otevřenýma očima. Hlavní vzhledový rozdíl je mezi nimi ale ve stavbě těla. Zajíc na rozdíl od králíka má tělo dlouhé, protáhlé a dlouhé uši, delší než hlavu. Také zadní nohy má výrazně delší než přední. Tyhle všechny rozdíly ale porušuje králík plemene zaječí, který patří k nejstarším plemenům králíků. K nám se toto plemeno dostalo v roce 1901, ale vzhledem k jeho náročnosti není moc rozšířen. Jedná se o plemeno poměrně temperamentní, které potřebuje hodně prostoru a pohybu. Návštěvníci výstavy budou mít mimořádnou příležitost shlédnout poprvé na výstavě v České republice bíle zbarvené zaječí králíky. Kromě nich se představí také původní barevný ráz - divoce ohnivě zbarvený a také o něco vzácnější, ale velmi líbivý, tříslově černý barevný ráz.

Přednáška na aktuální téma
Kromě ptačí chřipky a afrického moru prasat, trápí v letošním roce české chovatele také nový sérotyp králičího moru.
Původní typ moru králíků pochází z Číny a poprvé byl zjištěn v roce 1984. O čtyři roky později byl již zjištěn i u nás. Úmrtnost je vysoká (80 až 100 %) a průběh velmi rychlý (úhyn do 12 hodin od počátku horečky) a to téměř bez příznaků (krev u čumáku, křeče). Toto onemocnění nelze léčit. Možná je jenom preventivní vakcinace.
V roce 2010 se ve Francii objevil nový sérotyp tohoto onemocnění a rychle se rozšířil i do dalších evropských zemí. V srpnu letošního roku byl jeho výskyt potvrzen i u nás.
Průběh u něho je rozdílný. Postihuje všechny věkové kategorie, včetně sajících mláďat od 15. dne věku. Onemocnění má delší průběh (může trvat i pět i sedm dní), ale úmrtnost je nižší (v průměru 20 %, ale také i 70 %). Příznaky jsou hubnutí, žloutenka, průjem až krvavý, zhoršené dýchání. I zde je jedinou pomocí vakcinace, ale původní typ vakcíny je zde neúčinný. Nový typ vakcíny je v ČR k dispozici od druhé poloviny letošního srpna.
Bližší informace o této problematice se návštěvníci Výstavy Vysočiny budou moci dozvědět v sobotu, od 13 hodin, od doc. Vladimíra Jekla z Brněnské veterinární univerzity. Předem přihlášení účastníci zde obdrží také tištěné materiály.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků s důrazem na zdravotní nezávadnost. Některé materiály používané k výrobě těchto povrchů totiž ...

Kraj Vysočina začal s výstavbou Společného depozitáře v Pelhřimově

Velká část cenných archeologických nálezů a historických artefaktů z Vysočiny bude v budoucnu uložena na jednom místě, ve Společném depozitáři v Pelhř ...

Kraj Vysočina letos opět přispěje městům s památkami Unesco

Významné výročí si letos připomenou ve Žďáru nad Sázavou. Za poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře přijíždějí návštěvníci z celého svět ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Kybernetickou bezpečnost kraje a jeho příspěvkových organizací má na starost nové oddělení

Kraj Vysočina - Od března 2024 přibylo mezi oddělení Krajského úřadu Kraje Vysočina jedno nové. Má na starost rozsáhlou a specializovanou agendu kyber ...





Středa 24.4.2024
Kraj Vysočina
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes