JihlavaDnes.cz
JihlavaDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Velký úspěch žáků OA, SZŠ a SOŠS Jihlava na gastronomické soutěži v Remeši

08.11.2016
Deset družstev z celého světa se v pondělí 7. listopadu sjelo do francouzské Remeše, aby poměřilo síly v gastronomické soutěži Trophée Mille. "Českou republiku a hlavně Kraj Vysočina zastupovalo duo Eliška Procházková a Michal Seknička z krajské OA, SZŠ a SOŠS Jihlava, jejichž výkony posuzovaly špičky francouzské gastronomie s michelinskými oceněními. Hodnocení bylo slovní, vyplynulo z něj převážně skvělé páté místo," uvedla radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová.
Mladí kuchaři z Jihlavy soutěžili ve francouzské Remeši | Foto: Kraj Vysočina
"Velmi kladně hodnotila porota odvedenou práci a kvalitní přípravu, která byla pro duo mladých kuchařů velmi náročná. Museli se totiž vypořádat například s menším kusem masa, než předpokládali. Čas přitom zvládli naprosto excelentně, když servírovali na vteřinu přesně," vylíčil své pocity okamžitě po závěru soutěže ředitel OA, SZŠ a SOŠS Jihlava Libor Fasora.

Také žáci byli ze soutěže nadšení. "I přes drobné technické problémy v kuchyni jsme přípravu šesti porcí sladkého i slaného chodu zvládli a těší nás, že porotci velmi pozitivně hodnotili zapojení sezonních surovin a navíc přidali i mnoho postřehů a rad, v čem a jak se do příští soutěže ještě zlepšit," pochvalovali si společně Eliška Procházková i Michal Seknička, kteří z povinných surovin - jehněčí pečeně, žampionů, šafránu a champagne připravili pečený jehněcí hřbet na bylinkách s omáčkou z kořenové zeleniny a červeného vína, jemné celerové pyré, konfitovaný brambor s máslem a šafránem a zeleninu na másle (žampiony, květák, ředkev, karotka, fazolové lusky, červená cibule). Sladký chod představovaly ravioly z odpalovaného těsta plněné povidly, rozvar z karamelu a švestek podušený v champagne, podávané se skořicovým tvarohem a strouhaným perníkem.

"Nic jsme nenechali náhodě a dvouměsíční přípravu jsme zvládli na jedničku. Soutěžní chody jsme totiž vařili ve volném čase odpoledne po vyučování a praxi asi tak desetkrát a při přípravě jsme spolupracovali i se zkušeným kuchařem a majitelem vyhlášené jihlavské restaurace Pavlem Marešem," prozradil učitel odborného výcviku z OA, SZŠ a SOŠS Libor Homolka, který si vybral jedny ze svých nejšikovnějších žáků. Ti si nakonec od poroty vyslechli nejen slova uznání, ale také rady v podobě detailů, které by výsledek zlepšily. Například ještě více si pohrát s dochucením připravovaných pokrmů. "Úžasné hodnocení přišlo od Belgie, a to jasné a krátké wau, takže paráda. Přesně takto jsme si to představovali a jsem rád, že s čím jsme sem jeli, to jsme také splnili. Jsem na celý tým hrdý a nadšený, že jsme se mohli podobné akce zúčastnit," neskrýval své pocity ředitel Libor Fasora.

V kategorii Spolupráce při přípravě zvítězili Brazilci. První místo za sladký chod si vyvařila Belgie, za slaný chod patří pomyslné zlato Francii a celkovým prvním místem se mohou pyšnit Japonci.

Zatímco studenti vařili, tak pro profesory a doprovod byla připravena návštěva tradiční výrobny sušenek Fossier. Odpoledne se už všichni včetně studentů podívali do vinných sklepů a večer se pak za účasti celé poroty a významných představitelů města Remeše i regionu Grand Est uskutečnilo vyhodnocení celé soutěže a předání cen.

V minulém roce se soutěže zúčastnili studenti AOHŠ Havlíčkův Brod Jakub Flégr a Adéla Dangová. Jejich pokrmy porotu zaujaly natolik, že v náročné konkurenci obsadili čtvrté místo.

Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

V údolí přírodního parku Kněžického potoka vzniklo pět nových tůní

Soustavu pěti tůní vytvořily Lesy České republiky v zátopě zaniklé malé vodní nádrže Na Alejích v údolí přírodního parku Kněžického potoka na Jihlavsku v Kraji Vysočina. Stavební náklady dosáhly 745 tisíc korun bez ...

Kraj Vysočina získal letos tři ceny odborné poroty v soutěži Stavba roku

Tři ceny odborné poroty letos získal Kraj Vysočina v soutěži Stavba roku Kraje Vysočina. Společně s městem Kamenice nad Lipou kraj realizoval výstavbu ...

V trase budoucí přeložky silnice I/37 ve Žďáře nad Sázavou vrcholí archeologický průzkum

Na stavbě přeložky silnice I/37 mezi ulicemi Jihlavská a Brněnská ve Žďáře nad Sázavou je v těchto dnech dokončován záchranný archeologický výzkum. Do ...

Od neděle 9. června 2024 dojde k letním změnám jízdních řádů regionálních vlaků ČD

V neděli 9. června vstoupí v platnost pravidelná letní změna vlakových jízdních řádů. Ve většině regionů dojde jen k dílčím změnám, které zlepší nabíd ...

V Česku loni ubylo obalového odpadu, lidé ale v třídění nepolevili

V roce 2023 vzniklo v ČR 1,261 milionu tun obalového odpadu, což je meziročně o 4 % méně. Firmy uvedli na trh jednak méně baleného zboží a obalů, čast ...





Středa 19.6.2024
Kraj Vysočina
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes