JihlavaDnes.cz
JihlavaDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Nový vlakový jízdní řád 2024 v Kraji Vysočina přináší pouze úpravy jednotlivých spojů

10.11.2023
V neděli 10. prosince 2023 začne na železnici platit nový jízdní řád. Objednávka regionálních spojů na území Kraje Vysočina zůstává na stejné úrovni jako v současném jízdním řádu. Na všech provozovaných tratích regionu se koncepce jízdního řádu prakticky nemění a dochází pouze k úpravám jednotlivých spojů. V první polovině příštího roku by mělo být dodáno devět nových jednotek RegioFox určených pro Kraj Vysočina a stejná vozidla budou do regionu zajíždět také ze sousedního Pardubického kraje. Nový jízdní řád bude platit do 14. prosince 2024.
Foto: ceskedrahy.cz
V období platnosti jízdního řádu 2024 ujedou regionální spoje na území Kraje Vysočina 4,458 mil. vlakokilometrů. ČD v regionu denně vypraví v průměru 429 vlaků v pracovní dny a 305 v nepracovních dnech. V celoročním průměru se jedná o 393 vlaků denně. S platností od 10. 12. 2023 dojde k rozšíření IDS VDV. Do integrovaného systému budou nově zařazeny vlaky dálkové dopravy linky R9 v úseku Křižanov - Tišnov (trať 250).

V prvním pololetí roku 2024 se očekávají dodávky devíti moderních motorových jednotek řady 847 RegioFox, které budou postupně nasazeny především na trati z Havlíčkova Brodu přes Jihlavu do Telče a Slavonic, dále na spěšných vlacích z Havlíčkova Brodu přes Jihlavu do Znojma a na vybraných spojích z Havlíčkova Brodu do Žďáru nad Sázavou. Z Pardubického kraje budou na Vysočinu zajíždět další nové RegioFoxy po trati 238 Pardubice - Havlíčkův Brod. Po nasazení nových motorových jednotek RegioFox zůstane v regionu také všech třináct moderních bezbariérových vozů řady 841 RegioSpider. Ty budou jezdit na tratích z Havlíčkova Brodu do Humpolce, Ledče nad Sázavou, na trati z Křižanova přes Velké Meziříčí do Studence a z Jihlavy do Třebíče.

Na tratích Vysočiny je také nasazeno šest moderních elektrických jednotek řady 650.2 RegioPanter, které na tratě v kraji vyjely poprvé na začátku května 2023. Cestující se s nimi mohou svézt na trati 250 mezi Havlíčkovým Brodem a Žďárem nad Sázavou, na trati 225 v úseku Havlíčkův Brod - Jihlava město a na trati 230 Havlíčkův Brod - Kolín.

Po nasazení všech nových motorových jednotek RegioFox, v kombinaci s několika zbývajícími Regionovami, bude mít Vysočina drtivou většinu regionálních spojů bezbariérovou, nízkopodlažní a snadno dostupnou všem skupinám osob se sníženou schopností pohybu a orientace.

Změny na jednotlivých linkách ČD v Kraji Vysočina

Na základě požadavku Kraje Vysočina dochází od 10. prosince 2023 k následujícím změnám:

Trať 212 Světlá nad Sázavou - Ledeč nad Sázavou (- Čerčany)

- Vlaky s odjezdem v 17:47 a 19:44 z Ledče nad Sázavou do Havlíčkova Brodu (Os 24877 a 24881) pojedou nově pouze o víkendu. V pracovní dny pojedou z důvodu zkrácení přestupní doby v Ledči nad Sázavou v dřívější poloze s odjezdem již v 17:38 a 19:38 z Ledče nad Sázavou a příjezdem do Havlíčkova Brodu v 18:23 a 20:23 (Os 24875 a 24879).

- Dále na této trati dochází pouze k drobným časovým úpravám jednotlivých vlaků, jejichž cílem je zachovat či vylepšit přípojové vazby. Počet ostatních vlaků ani jejich datová omezení se nemění.

Trať 225 (Veselí nad Lužnicí -) Horní Cerekev - Jihlava - Havlíčkův Brod

- První ranní vlak v pracovní dny s odjezdem z Havlíčkova Brodu v 4:55 a víkendový vlak s odjezdem z Havlíčkova Brodu v 4:55, jejichž cílovou stanicí je Jihlava město, nově pojedou po celý týden ve stejné časové poloze. Z Havlíčkova Brodu bude nově odjíždět v 4:55 a do Jihlavy města přijede vždy v 5:27 (Os 5931).

- Vlak s odjezdem v 8:18 z Jihlavy města a příjezdem v 8:51 do Havlíčkova Brodu (Os 8358) nově pojede v úseku Jihlava město - Jihlava také v pracovní dny.

- Na základě požadavku objednatele na zastávce Kamenná nově všechny vlaky zastaví jen na znamení nebo požádání. Toto opatření se týká i vybraných vlaků zastavujících na zastávce Jihlava-Bosch Diesel.

- Dále na této trati dochází pouze k drobným časovým úpravám jednotlivých vlaků, jejichž cílem je zachovat či vylepšit přípojové vazby. Počet ostatních vlaků ani jejich datová omezení se nemění.

Trať 230 Havlíčkův Brod - Světlá nad Sázavou (- Kolín)

- Vlak z Čáslavi s příjezdem v 5:53 do Havlíčkova Brodu (Os 5933) nově nepojede v neděli.

- Vlak s odjezdem v 5:35 z Kolína a příjezdem v 6:53 do Havlíčkova Brodu (Os 5901) nově pojede i v neděli (náhradou za zrušený vlak Os 5933).

- Vlak z Kolína s příjezdem v 18:53 do Havlíčkova Brodu (Os 5919) nově pojede v úseku Světlá nad Sázavou - Havlíčkův Brod také v neděli (náhradou za zrušený Os 5927 v neděli).

- Odpolední vlak jedoucí v pracovní dny s odjezdem v 18:35 z Kolína a příjezdem v 19:37 do Světlé nad Sázavou (Os 5923) bude nově prodloužen o úsek Světlá nad Sázavou - Havlíčkův Brod, s příjezdem do Havlíčkova Brodu v 19:53 (náhradou za zrušený Os 5927 v pracovní dny).

- Večerní vlak s odjezdem v 21:45 z Kolína a příjezdem v 23:03 do Havlíčkova Brodu (Os 5927) nově v úseku Světlá nad Sázavou - Havlíčkův Brod nově nepojede v pracovní dny a neděli.

- Všechny osobní vlaky jedoucí v relaci Havlíčkův Brod - Světlá nad Sázavou - Kolín a zpět budou nově zastavovat ve stanici Okrouhlice.

- Na základě požadavku objednatele budou všechny vlaky na zastávkách Hlízov, Církvice, Třebešice, Horky u Čáslavi, Nová Ves u Leštiny, Sázavka, Světlá nad Sázavou-Josefodol nově zastavovat jen na znamení nebo požádání.

- Dále na této trati dochází pouze k drobným časovým úpravám jednotlivých vlaků, jejichž cílem je zachovat či vylepšit přípojové vazby v Havlíčkově Brodě a Kolíně.

Trať 238 Havlíčkův Brod - Ždírec nad Doubravou (- Pardubice)

- Na této trati na území Kraje Vysočina nedochází k žádným podstatným změnám. Počet vlaků ani jejich datová omezení se nemění.

- Na většině spojů budou již v průběhu zimních měsíců nasazeny nové motorové jednotky řady 847 RegioFox z Pardubického kraje, vybrané spoje budou vedeny jednotkami řady 844 RegioShark.

- Nově budou všechny spoje Havlíčkův Brod - Pardubice a zpět vedeny jako přímé bez nutnosti přestupu v Hlinsku v Čechách.

- Po dokončení stavebních prací na území Pardubického kraje je na této trati naplánována od 9. 6. 2024 řádná změna jízdního řádu. Na základě požadavku objednatele dojde na území Vysočiny k úpravě časových poloh všech vlaků do taktové polohy (Hlinsko v Čechách odj. X:05 - Chotěboř odj. X:31 - Havlíčkův Brod příj. X:50 / Havlíčkův Brod odj. X:10 - Chotěboř odj. X:31 - Hlinsko v Čechách příj. X:57). Počet vlaků ani datová omezení se touto úpravou nemění.

Trať 240 (Brno -) Náměšť nad Oslavou - Okříšky - Jihlava

- Na této trati na území Kraje Vysočina nedochází k žádným podstatným změnám. Počet vlaků ani jejich datová omezení se nemění.

- V úseku Střelice - Rapotice dojde k úplnému zastavení provozu ve dnech 30. 4. - 14. 12. 2024 (229 dní) z důvodu stavebních prací v rámci elektrizace trati Střelice - Zastávka u Brna. Všechny osobní vlaky v tomto úseku budou nahrazeny autobusovou dopravou dle výlukových jízdních řádů. Spěšné vlaky linky R54 a vlaky dálkové dopravy linky R11B budou vedeny náhradní autobusovou dopravou v úseku Náměšť nad Oslavou - Brno hl.n.

Trať 241 (Znojmo -) Moravské Budějovice - Okříšky

- Večerní vlak ze Znojma s příjezdem v 20:48 do Okříšek (Os 24824) nově pojede v úseku Znojmo - Moravské Budějovice o 6 minut později, s odjezdem ze Znojma v 19:14. S tím souvisí i posun protijedoucího vlaku (Os 24825) v úseku Moravské Budějovice - Znojmo, nově s odjezdem v 19:59 z Moravských Budějovic a příjezdem do Znojma v 20:42. K posunu časové polohy dochází na žádost dopravce ČD z technologických důvodů.

- Na základě požadavku objednatele dochází též k drobným časovým posunům nočních vlaků jedoucích během akce Znojemské historické vinobraní.

- Dále na této trati nedochází k žádným změnám. Počet vlaků ani jejich datová omezení se nemění.

Trať 250 (Tišnov -) Žďár nad Sázavou - Havlíčkův Brod

- Na této trati dochází pouze k drobným časovým úpravám jednotlivých vlaků, jejichž cílem je zachovat či vylepšit přípojové vazby ve stanicích Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou a Křižanov. Celkový počet spojů se nemění.

- Vlak s odjezdem v 22:11 z Havlíčkova Brodu do Žďáru nad Sázavou (Os 8755) nově zastaví na zastávce Nížkov.

- S platností od 10. 12. 2023 dochází k rozšíření integrace tarifu VDV u vlaků dálkové dopravy linky R9 o úsek Křižanov - Tišnov.

- V úseku Křižanov - Vlkov u Tišnova dojde k úplnému zastavení provozu ve dnech 1. 3. - 30. 9. 2024 (214 dní) z důvodu stavebních prací v rámci celkové rekonstrukce traťového úseku. Všechny vlaky regionální dopravy v tomto úseku budou nahrazeny autobusovou dopravou dle výlukových jízdních řádů. Vlaky dálkové dopravy linky R9 budou vedeny náhradní autobusovou dopravou v úseku Křižanov - Brno hl.n.

Na následujících tratích nedochází k žádným podstatným změnám a počet vlaků ani jejich datová omezení se nemění:

- trať 224 Horní Cerekev - Obrataň (- Tábor),
- trať 227 Kostelec u Jihlavy - Telč (- Slavonice),
- trať 237 Havlíčkův Brod - Humpolec,
- trať 256 (Tišnov -)- Nové Město na Moravě - Žďár nad Sázavou,
- trať 257 Studenec - Velké Meziříčí - Křižanov.

Zdroj: České Dráhy
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Správa železnic: Vlaky na Vysočině pojedou stošedesátkou

Správa železnic pokračuje v intenzivní modernizaci havlíčkobrodské trati. V úterý slavnostně zahájila ve Vlkově u Tišnova hned tři stavby. Celkovou obnovou projde tamní stanice a navazující úsek do Křižanova, díky úplnému přerušení provozu bude ...

Filmovou tvorbu na Vysočině kraj podpoří dotací

Milionem korun podpoří Kraj Vysočina propagaci regionu audiovizuální tvorbou. Mimořádná dotace poputuje příspěvkové organizaci Vysočina Tourism. "Prim ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Kraj Vysočina začal s výstavbou Společného depozitáře v Pelhřimově

Velká část cenných archeologických nálezů a historických artefaktů z Vysočiny bude v budoucnu uložena na jednom místě, ve Společném depozitáři v Pelhř ...

Kraj Vysočina letos opět přispěje městům s památkami Unesco

Významné výročí si letos připomenou ve Žďáru nad Sázavou. Za poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře přijíždějí návštěvníci z celého svět ...





Pátek 3.5.2024
Kraj Vysočina
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes