JihlavaDnes.cz
JihlavaDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

ŘSD: Bylo vydáno územní rozhodnutí pro stavbu I/38, Jihlava - Stonařov

29.01.2024
Krajský úřad Kraje Vysočina vydal územní rozhodnutí pro stavbu 13,1 km dlouhé přeložky silnice I/38 mezi Jihlavou a Stonařovem. Jde o dílčí úspěch v přípravě stavby, jejímž hlavním smyslem je zajistit větší bezpečnost silničního provozu. Díky tomu, že plánovaná komunikace v délce 13,1 km odvede dopravu mimo zastavěné území, dojde zároveň k zlepšení životních podmínek obyvatel v této oblasti.
Foto: rsd.cz
Po silnici I/38 projede mezi Jihlavou a Stonařovem denně bezmála 9 tisíc vozidel, z toho cca čtvrtinu tvoří nákladní doprava. Vedle vnitrostátního významu má i značný me­zistátní charakter. Její regionální funkce spočívá v na­pojení na dálnici D1 u Jihlavy. Pro řidiče slouží také jako alternativa pro spojení mezi Prahou a Vídní.

Plánovaná přeložka dvoupruhového směrově nerozděleného úseku I/38 je dlouhá 13 106 m. Její trasa vede severojižním směrem, západně od současné silnice I/38.

Začátek přeložky navazuje na jihozápadní obchvat Jihlavy, který byl postaven v polovičním profilu výhle­dové čtyřpruhové komunikace. Také proto je napojení plánované přes novou mimo­úrovňovou křižovatku MÚK Jihlava-jih. Ta propojuje přeložku silnice I/38 se stávající silnicí I/38. Hlavní trasa prochází prostorem křižovatky v její horní úrovni po mostě.

Za MÚK Jihlava-jih pokračuje hlavní trasa nad údolím řeky Jihlávky. Pro minimalizaci rozsahu případného násypu je v tom­to místě navržena mostní galerie délky 142 m. V km 14,260 přechází trasa dalším mostem přes sníženinu s místní komunikací. Navazující údolí s bezejmenným vodním to­kem překoná přeložka opět po mostě. Trasa dále míjí od západu obec Rančířov a v km 15,490 přechází po mostu údolí toku Okrouhlík i s polní cestou. Následně obchází od západu obec Čížov. V km 16,467 je umís­těn most přes přeložku polní cesty a v km 17,420 most přes Popický potok.

Trasa se dále přibližuje k obci Vílanec. V blízkém násypu vznikne propustek, který umožní průchod k místnímu sportovnímu hřišti. V km 18,858 podchází trasa přeložky pod mostem silnici III/03830.

Východně od obce Loučky překonává přeložka po mostu údolí Loučského potoka s polní cestou. Trasa poté míjí místní část Beranovec, za kterou dále překlenuje mostem údolí Loveckého potoka. Následně mírným zářezem pokračuje polní krajinou západně od obce Suchá a dostává se k obci Stonařov.

Západně od ní je v km 24,392 umístěna mimoúrovňo­vá křižovatka MÚK Stonařov. Křižovatka deltovitého tvaru napojuje silnici II/402 vedenou v nadjezdu. Kři­žující silnice II/402 bude v délce cca 400 m upravena. V návaznosti na MÚK Stonařov je navržena i přeložka silnice II/403 v délce cca 980 m s jedním mostním objektem. Doprava směřující po této komunikaci na silnici I/38 tak nebude muset zajíždět do Stonařova.

Za obcí se přeložka přibližuje k trase stávající I/38 a dvěma mosty přechází přes údolí Farského a Otín­skeho potoka. V mírném zářezu a poté násypu míří k severnímu okraji lesa Březí, kde je v km 26,360 úsek ukončen. Způsob napojení na současnou I/38 přitom závisí na přípravě navazujícího úseku. Buď bude pře­ložka provizorně připojena na stávající silnici I/38, nebo bude plynule navazovat následující úsek přelož­ky, kterým by byl zamýšlený obchvat Dlouhé Brtnice.

Součástí projektu je 13 mostů, 2 nadjezdy, 2 mimoúrovňové křižovatky a 6 protihlukových stěn. Předpokládaná cena díla je 2964,80 mil. Kč bez DPH. Odhadované zahájení výstavby je v roce 2030 a její dokončení v roce 2032. Příprava bude pokračovat provedením průzkumů a zpracováním dokumentace pro provedení stavby.

Autor: Bc. Jiří Veselý
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

Správa železnic: Vlaky na Vysočině pojedou stošedesátkou

Správa železnic pokračuje v intenzivní modernizaci havlíčkobrodské trati. V úterý slavnostně zahájila ve Vlkově u Tišnova hned tři stavby. Celkovou ob ...

Filmovou tvorbu na Vysočině kraj podpoří dotací

Milionem korun podpoří Kraj Vysočina propagaci regionu audiovizuální tvorbou. Mimořádná dotace poputuje příspěvkové organizaci Vysočina Tourism. "Prim ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Kraj Vysočina začal s výstavbou Společného depozitáře v Pelhřimově

Velká část cenných archeologických nálezů a historických artefaktů z Vysočiny bude v budoucnu uložena na jednom místě, ve Společném depozitáři v Pelhř ...





Sobota 4.5.2024
Kraj Vysočina
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes