JihlavaDnes.cz
JihlavaDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Titul Kuchař Vysočiny Junior 2017 si vyvařilo kuchařské duo z Jihlavy

07.04.2017
Iveta Vokurková a Jan Koudela z OA, SZŠ a SOŠS Jihlava mohou ode dneška používat titul Kuchař Vysočiny Junior 2017. Zvítězili totiž v konkurenci dalších devíti dvoučlenných týmů druhého ročníku gastronomické soutěže, kterou pořádá Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod. "Zkušenosti jsou rozum zadarmo, oceňuji, že děláte nad rámec svých povinností něco navíc, což Vás může posunout v osobním i budoucím profesním životě," poděkovala za účast v soutěži žákům středních škol Kraje Vysočina a vybraných partnerských škol i ze Slovenska radní Jana Fialová, která nad soutěží převzala záštitu stejně jako Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Soutěžící Kuchař Vysočiny Junior 2017 | Foto: Kraj Vysočina
Vítězný tým z jihlavské střední školy připravil kuličky kozího sýra na červené řepě a salátu z celeru jako předkrm a hlavním chodem bylo filátko ze pstruha s holandskou omáčkou na restované zelenině s bramborovo-citronovým pyré.
Stříbrnou medaili získala dvojice mladých mužů Jakub Dejmek a Ondřej Šibůrek z Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč a bronz patří domácímu týmu - Lukášovi Kocmanovi a Ondřeji Prchalovi z domácí Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod. Speciální cenu za nejpovedenější předkrm si převzali zástupci partnerské školy ze Slovenska - Klaudie Reizingerová a Adam Paulis ze SŠ gastronómie a cestovného ruchu Nitra, kteří připravili roládu plněnou kozím sýrem a zeleninou s pěnou z kozího sýra a glazovanou švestkou.

Deset soutěžních týmů mělo za úkol připravit předkrm s povinnou ingrediencí v podobě kozího sýru a hlavní chod se pstruhem duhovým. Vše musely stihnout do 1,5 hodiny a následně své výtvory prezentovat před porotou. "Hodnotili jsme vzhled pokrmu, originalitu a kreativitu, úroveň prezentace, konzistenci, chuť a vůni," informoval předseda poroty Lukáš Ende, komisař z Asociace kuchařů a cukrářů ČR, který spolupracoval s vyhlášeným šéfkuchařem, juniorským i seniorským Kuchařem roku a majitelem profesionální restaurace v Jihlavě Pavlem Marešem a krajskou radní Janou Fialovou. Druhá porota složená z pedagožek gastrooborů krajských středních škol se pak zaměřovala na práci v kuchyni, hodnotila technickou zručnost nebo třeba dodržování hygienických pravidel.

Vše nejlépe zvládli žáci OA, SZŠ a SOŠS Jihlava, Iveta Vokurková z druhého ročníku oboru Kuchař/číšník a prvák se stejným učebním zaměřením Jan Koudela. "Paradoxní na tom všem je, že jsme se oba vyučili v jiném oboru, já kadeřnicí a Honza elektrikářem, až potom jsme si našli cestu k vaření," přiznává Iveta Vokurková, která začala vařit už v pěti letech a k překvapení rodičů už tehdy zvládla za dvě hodiny celé menu. "Baví mě hlavně to vaření, ale i práce na pozici číšníka, práce s lidmi," doplňuje Honza Koudela, který se stejně jako Iveta plánuje "kuchařinou" živit. S výběrem pokrmů pomáhala vítězné dvojici učitelka odborného výcviku. "Na přípravu jsme měli málo času, a tak by se dala zlepšit například spolupráce, jsem ale velmi ráda, že zvítězili. Svou snahu, píli a čas proměnili v úspěch," pochvalovala si Dana Veselá z OA, SZŠ a SOŠS Jihlava.

Po roce, kdy se uskutečnil první ročník soutěže, organizátoři i porotci zaznamenali u soutěžících výrazný posun. "Pozitivní vývoj vidíme nejen v přípravě pokrmů, ale hlavně v jejich servírování," vysvětlila radní Jana Fialová. Souhlasil i ředitel Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod Jiří Forman, který avizoval záměr zapojit se do soutěže Gastro Junior Brno a z vysočinské soutěže udělat nominační kolo do celorepublikového finále soutěže mladých talentů.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Zprávy

VZP: Dobrou zprávou z oblasti prevence je rostoucí účast na screeningových programech

Klíčovou roli v úspěšnosti léčby onkologických onemocnění hraje včasný záchyt nemoci. Dobrou zprávou proto je rostoucí počet návštěvníků u všech třech dlouhodobých screeningových onkologických programů. Jejich cílem je odhalit nemoc v raných ...

Kraj Vysočina podpoří výkup cenných mokřadů Na Skřivánku

Severozápadně od Jihlavy se nachází bývalá zemědělská usedlost Na Skřivánku. Na podmáčených a rašelinných loukách v jejím okolí roste řada zvláště chr ...

Jihlavský tunel uzavře o víkendu pravidelná revize a údržba

O nadcházejícím víkendu 11. a 12. května 2024 bude pro veškerou dopravu na přibližně 30 hodin uzavřen Jihlavský tunel na silnici I/38. Důvodem je jeho ...

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. ...

Správa železnic: Vlaky na Vysočině pojedou stošedesátkou

Správa železnic pokračuje v intenzivní modernizaci havlíčkobrodské trati. V úterý slavnostně zahájila ve Vlkově u Tišnova hned tři stavby. Celkovou ob ...





Pátek 17.5.2024
Kraj Vysočina
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes