JihlavaDnes.cz
JihlavaDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

U plotny je nechválí, přesto vaří jídlo, které veřejnost zbožňuje

27.09.2017
Už je jich 26. Studují obor kuchař číšník na čtyřech středních odborných školách Kraje Vysočina a byli zařazeni do projektu Gastroakademie.
Ilustrační snímek | Foto: Kraj Vysočina
"Vybraní studenti krajských škol absolvují odbornou praxi ve 2. a 3. ročníku v konkrétních regionálních restauracích, kde s nimi pracují osvědčení šéfkuchaři. Důsledně dbáme na to, aby se v reálných podmínkách učili konkrétní techniky, aby nebyli pouze levnou pracovní silou," říká radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová. Loni kraj Gastroakademii podpořil částkou 155 tisíc korun, do konce letošního roku je v plánu podpora ve výši téměř 200 tisíci korun. Výuku doplňuje téměř individuální praxe sedmi vyhledávaných restaurací a další speciální vzdělávací akce.

Restaurace na Vysočině, stejně jako kdekoli jinde, dlouhodobě řeší problém nedostatku kvalitních kuchařů. Už vloni sedm podniků kývlo na nabídku Kraje Vysočina a zapojilo se do projektu Gastroakademie. Každá restaurace nabídla žákům kromě standardního praktického vyučování také nadstavbu ve formě vzdělávání v oblasti, na kterou se zaměřuje, co ji charakterizuje. "Žáci se tak mohli během praxe seznámit s tématy jako je zpracování zvěřiny a drůbeže, vyzrálého masa a přípravy steaků, přípravy polévek a netradičních příloh nebo tradiční zpracování sladkovodních ryb," říká Jana Hadravová, koordinátorka projektu. Kraj Vysočina Gastroakademii podpořil nákupem výbavy pro každého účastníka - k dispozici je typové oblečení a profesionální vybavení. To vše má přispět nejen k podpoře talentovaných žáků, ale i ke zvýšení prestiže oboru vč. vytvoření platformy pro předávání zkušeností.

Prvním loňským pilotním ročníkem Gastroakademie prošel Zdeněk Šíma, dnes student 3. ročníku Hotelové školy Světlá Velké Meziříčí. "Už loni jsem si celou praxi ve všech provozech skvěle užil. Nepamatuju se, že by mě někdo příliš chválil, ale to co jsem se naučil, už nezapomenu. Pomáhal jsem vařit jídlo pro konkrétní hosty, byla to obrovská zodpovědnost, aby chutnalo, aby se kvůli němu lidi vraceli," říká Zdeněk. Zatím s očekáváním nastupují do Gastroakademie studenti 2. ročníku Adéla Brychtová z Obchodní akademie, Střední zdravotnické školy, Střední odborné školy služeb a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Jihlava a Daniel Juránek z Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel Velké Meziříčí, který se těší na praxi v třebíčském Hotelu Fórum a v jihlavské restauraci Tři knížata. Obě provozovny předchází pověst velice přísných šéfkuchařů a to považuje Daniel za výzvu a dodává: "V tomhle oboru nesmíte slevit, vím to a chci se naučit opravdu všechno, co mi budou ochotni ukázat." I Adéla si chce praxi užít a naučit se správně postupovat při přípravě především tradičních jídel. Byla v týmu jihlavské střední školy, která se v rámci slavnostního pasování nových členů gastrotýmu podílela na přípravě výtečného rautu. "Kdybych věděla, že budu mít pro studium i praxi tak skvělé podmínky, nikdy bych se nerozmýšlela, kterou školu na přihlášku napíšu. Vařit mě baví a teď mám šanci koukat pod ruce opravdu skvělým kuchařům," těší se na praxi Adéla.

Pro účastníky Gastroakademie Kraje Vysočina jsou celoročně připravovány studijní i tématické bonusy. V nejbližší době je to například absolvování kurzu kulinářského umění, účast na Sympoziu Culinary Praque, na kterém se představí šéfkuchaři ze světových restaurací, oceněných michelinskými hvězdami, nebo účast na veletrhu For Gastro a Hotel.

Postupně se do projektu zapojilo těchto 7 restaurací z celého Kraje Vysočina
Atrium Jihlava
Tři Knížata Jihlava
Kaskáda Ledeč nad Sázavou
Radniční restaurace Jihlava
Jelínkova Vila Velké Meziříčí
Fórum Třebíč
Hotel Slávie Pelhřimov

Gastroakademie Kraje Vysočina je speciální projekt určený pro žáky a pedagogické pracovníky těchto škol:
Obchodní akademie, Střední zdravotnická škola, Střední odborná škola služeb a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava
Obchodní akademie a Hotelová škola Třebíč
Hotelová škola Světlá Velké Meziříčí
Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

VZP: Dobrou zprávou z oblasti prevence je rostoucí účast na screeningových programech

Klíčovou roli v úspěšnosti léčby onkologických onemocnění hraje včasný záchyt nemoci. Dobrou zprávou proto je rostoucí počet návštěvníků u všech třech dlouhodobých screeningových onkologických programů. Jejich cílem je odhalit nemoc v raných ...

Kraj Vysočina podpoří výkup cenných mokřadů Na Skřivánku

Severozápadně od Jihlavy se nachází bývalá zemědělská usedlost Na Skřivánku. Na podmáčených a rašelinných loukách v jejím okolí roste řada zvláště chr ...

Jihlavský tunel uzavře o víkendu pravidelná revize a údržba

O nadcházejícím víkendu 11. a 12. května 2024 bude pro veškerou dopravu na přibližně 30 hodin uzavřen Jihlavský tunel na silnici I/38. Důvodem je jeho ...

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. ...

Správa železnic: Vlaky na Vysočině pojedou stošedesátkou

Správa železnic pokračuje v intenzivní modernizaci havlíčkobrodské trati. V úterý slavnostně zahájila ve Vlkově u Tišnova hned tři stavby. Celkovou ob ...





Pondělí 27.5.2024
Kraj Vysočina
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes