JihlavaDnes.cz
JihlavaDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Kraj Vysočina daroval policistům moderní vozidlo na kontroly a vážení kamionů

24.05.2016
Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina začali využívat nové moderní vozidlo, které je určeno pro kontroly kamionové dopravy. Vozidlo, jehož pořizovací náklady přesáhly částku 3 200 000 korun, poskytl Krajskému ředitelství policie kraje Vysočina formou daru Kraj Vysočina.
Kraj Vysočina daroval policistům moderní vozidlo na kontroly a vážení kamionů | Foto: kr-vysocina.cz
"Přes Kraj Vysočina vede nejfrekventovanější česká dálnice, po které každodenně projíždí stovky nákladních aut. Na jejich řidiče jsou často kladeny vysoké pracovní nároky, které mohou zapříčinit těžké nehody, ať už při vysoké rychlosti na dálnici nebo na jiných silnicích, po kterých řidiči kamionu jezdí, aby se mýtnému na dálnici D1 vyhnuli. Policejní kontroly zaměřené na kamionovou dopravu jsou proto nezbytné, dokážou zvýšit bezpečnost a zároveň přispět k ochraně krajských silnic, které často přetížená nákladní auta devastují. Jsem velmi rád, že jsme mohli Krajské ředitelství policie kraje Vysočina finančně podpořit, zvýšit tak jejich pracovní efektivitu a svým dílem se podílet na zajištění bezpečí nás všech," uvedl při představení nového vozidla hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Nově pořízené vozidlo tovární značky Mercedes Benz má speciálně upravenou nástavbu a jeho výbavu tvoří veškeré vybavení potřebné k provedení celkové kontroly vozidla a kontroly dodržování předpisů upravujících provoz zejména kamionové dopravy. Ze speciální výbavy jde například o soupravu mobilních vah pro statické měření Tenzo TW-10, prostředky pro měření všech rozměrů vozidla, klíče pro vyhodnocení tachografů a prostředky pro kontrolu technického stavu vozidla - jako jsou hloubkoměry na kontrolu hloubky drážek dezénu pneumatik, inspekční kamera do dutin nebo měřič propustnosti světla a odrazivosti povrchu na měření zatmavení skel u automobilů. Ve vozidle jsou dvě samostatná plně vybavená pracoviště umožňující zpracování výsledků provedených kontrol a jejich následnou dokumentaci. Vozidlo budou v rámci běžného výkonu služby, ale také při mimořádných dopravně bezpečnostních akcích, využívat policisté odboru služby dopravní policie, kteří prošli speciálním školením pro tento druh kontrol.

"Výrazný nárůst kamionové dopravy, která využívá k tranzitu páteřní komunikace našeho kraje je v posledních letech patrný. S tím souvisí také riziko vyššího počtu dopravních nehod, které způsobí řidiči kamionů. Proto je jednou z našich dlouhodobých priorit kontrola kamionové dopravy. Chtěl bych vyjádřit poděkování představitelům našeho kraje, kteří nám poskytli toto moderní vozidlo, které svým komfortem výrazně zlepší policistům podmínky pro jejich práci. O tom, že se na chování řidičů nákladních vozidel intenzivně zaměřujeme, svědčí dosažené výsledky. V průběhu loňského roku jsme uložili celkem 218 kaucí podle zákona o silniční dopravě. Celková částka uložených kaucí dosáhla 4 200 000 korun," zdůraznil ředitel Krajského ředitelství policie kraje Vysočina Radek Malíř.

Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se na důkladné kontroly kamionů zaměřují už šestým rokem. V Kraji Vysočina zahájil na jaře roku 2011 činnost nově vzniklý tým policistů. Ve speciálně vyškoleném týmu s názvem "Kamion" bylo tehdy zařazeno jednadvacet policistů, kteří operovali v sedmi skupinách po celém kraji. V rámci České republiky se jednalo o zcela ojedinělý tým s tak speciálním zaměřením.

"Prioritou pro tento tým se již tehdy stala nejen dálnice D1, ale také silnice prvních a druhých tříd. Tyto silnice v kraji byly zatěžovány kamiony, které sjížděly z dálnice, aby se vyhnuly placení mýtného. Jedním z nejvíce zatížených úseků byla právě silnice II/602, která kopíruje dálnici D1," uvedl koordinátor týmu Petr Halán, vrchní komisař odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Tyto kontrolní akce probíhaly pravidelně zejména při společném výkonu služby s Mobilními expertními jednotkami Centra služeb pro silniční dopravu. Díky novému modernímu vozidlu, které má všechno potřebné vybavení, a také nezbytné zázemí, budou kontroly zaměřené na řidiče kamionů v našem kraji na denním pořádku a budou se i v budoucnu řadit mezi priority dopravních policistů.

A jak taková kontrola kamionové dopravy probíhá?
Speciálně vyškolení policisté nejdříve zkontrolují, zda má řidič v pořádku doklady potřebné k řízení a provozu vozidla a doklady související s přepravovaným nákladem. Zjišťují, zda profesionální řidiči dodržují pravidla, která se běžných řidičů netýkají - tedy zda dodržují bezpečnostní přestávky a nepřekračují zákonem stanovenou dobu jízdy. Současně s tím probíhá vážení vozidla, kontroluje se jeho technický stav i správné uložení nákladu.

"Součástí každé takové policejní kontroly, kde budeme nasazovat nově pořízené vozidlo, bude zjišťování celkové hmotnosti a zatížení jednotlivých náprav soupravy. Vedle kontrol technického stavu vozidel se hodláme více zaměřovat i na upevňování nákladu. Zjišťujeme totiž, že řada nehod na dálnicích je spojena s tím, že z nákladního vozidla něco vypadlo. Majitelé vozidel na správné uložení zboží nekladou důraz. Pokud chceme udělat důkladnou kontrolu, tak nám prohlídka jednoho kamionu trvá skutečně v průměru jednu hodinu," dodal Jan Kostečka, vedoucí odboru služby dopravné policie Krajského ředitelství polici kraje Vysočina.

Drobných přestupků, ale i závažných porušení zákona, se dopouštějí čeští i zahraniční řidiči. Řidiči zejména z třetích zemí často nedodržují zákonem stanovené bezpečnostní přestávky a falšují tachografy. Někteří používají buď vypínače na tachografech, nebo magnety. To znamená, že zapnou elektrický impuls, tachograf nepíše a přitom oni jedou. Na digitálních tachografech to je obdobným způsobem jen s tím rozdílem, že na digitálním tachografu je to poznat z výtisku karty řidiče. Mezi nejčastější porušení zákona ze strany řidičů kamionů patří nedodržování denní doby jízdy a nedodržování bezpečnostních přestávek. Policisté v rámci provedených kontrol zjistili také další závažná porušení, a to manipulaci s tachografem pomocí magnetu nebo speciálně vyrobeného a nainstalovaného zařízení, které řidič ovládal dálkovým ovládáním a vypínal si tak tachograf v případě potřeby. Kontrolou záznamové karty tachografu policisté zjistili i řadu velmi závažných porušení - řidič jel na cizí kartu jiného řidiče.

Policisté proto v takových případech na místě rozhodují o uložení kauce ve výši 100 000 korun. Pokud řidič kauci nesloží, může mu policista zabavit doklady k vozidlu a k nákladu a zakázat mu pokračování v jízdě. Průběh a výsledek kontroly policisté zadokumentují a případ oznámí příslušnému správnímu úřadu, který může udělit sankci dopravci i řidiči. Ve správním řízení hrozí řidiči pokuta až do výše 10 000 korun a dopravci hrozí pokuta až 500 000 korun. Řidiči nákladního vozidla může také správní orgán uložit zákaz řízení až na jeden rok. Méně závažné přestupky policisté na místě řeší uložením pokuty v blokovém řízení. V těchto případech může pokuta dosáhnout částky 2000 korun.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Filmovou tvorbu na Vysočině kraj podpoří dotací

Milionem korun podpoří Kraj Vysočina propagaci regionu audiovizuální tvorbou. Mimořádná dotace poputuje příspěvkové organizaci Vysočina Tourism. "Primárním cílem je využití potenciálu Kraje Vysočina a přilákání filmových štábů do regionu, s čímž ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Kraj Vysočina začal s výstavbou Společného depozitáře v Pelhřimově

Velká část cenných archeologických nálezů a historických artefaktů z Vysočiny bude v budoucnu uložena na jednom místě, ve Společném depozitáři v Pelhř ...

Kraj Vysočina letos opět přispěje městům s památkami Unesco

Významné výročí si letos připomenou ve Žďáru nad Sázavou. Za poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře přijíždějí návštěvníci z celého svět ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...





Středa 1.5.2024
Kraj Vysočina
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes