JihlavaDnes.cz
JihlavaDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Kuchaři OA, SZŠ a SOŠS Jihlava se svými recepty slavili úspěch v Karlových Varech

13.12.2016
Gastronomické soutěže Lázeňský pohárek 2016, kterou hostil Grandhotel Pupp v Karlových Varech, se zúčastnili žáci třetího ročníku oboru kuchař-číšník OA, SZŠ a SOŠS Jihlava Patrik Tacinec a Daniel Šimák. V konkurenci dalších 18 žáků ze škol po celé republice byli se svými gastronomickými výtvory rozhodně vidět. Zkušený Patrik Tacinec skončil ve zlaté úrovni a na celkovém třetím místě, nováček v podobných soutěžích Daniel Šimák se svou stříbrnou úrovní a sedmým místem dosáhl také významného úspěchu.
Úvodní nástup soutěžících | Foto: Kraj Vysočina
"Profesionálové v oboru gastronomie v Kraji Vysočina rozhodně stále chybí, a proto gratuluji klukům k úspěchu a věřím, že budou své znalosti i zkušenosti dále rozvíjet až v oboru a hlavně u nás na Vysočině zůstanou," uvedla radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová, která připomněla, že v září letošního roku odstartoval první ročník Gastroakademie, v rámci které čtrnáct nejšikovnějších vybraných žáků krajských hotelových škol absolvuje intenzivní desetiměsíční speciálně připravenou praxi ve vybraných restauracích Kraje Vysočina.

Oba žáci OA, SZŠ a SOŠS Jihlava se připravovali pod vedením učitele odborného výcviku Libora Homolky. "Struktura soutěže je velmi zajímavá a netradiční. Soutěžící podstatnou část svých jídel připravují dopředu a své pokrmy dotvářejí až na místě. Během necelých dvou hodin tak vznikly luxusní tabule s chutnými delikatesami," prozradil k soutěži Libor Homolka, který se s žáky v rozsahu desítek hodin na soutěž připravoval.
Ve druhá části soutěže žáci absolvovali pódiové vystoupení a doslova v přímém přenosu vařili vybraný předkrm, který se musel shodovat s tím přivezeným z domácí přípravy. Oba soutěžní úseky hodnotila odborná porota složená z vyhlášených šéfkuchařů významných hotelů a dalších gastronomických podniků. Vzhledem k tomu, že soutěžili i cukráři, nechyběli ani cukrářské celebrity svého oboru.

Letošní ročník byl tematicky svázaný s oslavami 700 let od narození Karla IV. Jako hlavní a povinná surovina byly švestky, které právě Karel IV. tak obdivoval a jejich sazenice k nám nechal dovézt až z Francie. Také proto vybral Libor Homolka svým svěřencům jako základ předkrmů vepřovou panenku se švestkovou omáčkou pro Patrika Tacince a pečená filátka z candáta pro Daniela Šimáka. Na rychlou pódiovou přípravu nic jednoduchého. Navíc doladění obou předkrmů si vyžadovalo velké soustředění na detaily a velkou pozornost při tepelné úpravě masa i přílohy. Náročný výběr se však vyplatil. Patrik Tacinec svou vepřovou panenkou nadchl odbornou porotu a skončil ve zlaté úrovni na třetím místě. Daniel Šimák se s candátem také velmi dobře popral a vyvařil si stříbrnou úroveň a sedmé místo.

"Libor Homolka i ostatní vyučující mohou směle tvrdit, že naše škola je v kuchařině velmi významným článkem při přípravě budoucích úspěšných gastronomických odborníků. Kuchařů, kteří se neztratí a budou toto řemeslo propagovat v té nejlepší rovině," pochvaloval si jeden z dalších gastronomických úspěchů ředitel školy Libor Fasora. "Nejde jen o radost z úspěchu. Jde také o důležitost mít srovnání s celorepublikovou konkurencí a vidět chuť a snahu dále se zlepšovat," uzavřel ředitel.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Správa železnic: Vlaky na Vysočině pojedou stošedesátkou

Správa železnic pokračuje v intenzivní modernizaci havlíčkobrodské trati. V úterý slavnostně zahájila ve Vlkově u Tišnova hned tři stavby. Celkovou obnovou projde tamní stanice a navazující úsek do Křižanova, díky úplnému přerušení provozu bude ...

Filmovou tvorbu na Vysočině kraj podpoří dotací

Milionem korun podpoří Kraj Vysočina propagaci regionu audiovizuální tvorbou. Mimořádná dotace poputuje příspěvkové organizaci Vysočina Tourism. "Prim ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Kraj Vysočina začal s výstavbou Společného depozitáře v Pelhřimově

Velká část cenných archeologických nálezů a historických artefaktů z Vysočiny bude v budoucnu uložena na jednom místě, ve Společném depozitáři v Pelhř ...

Kraj Vysočina letos opět přispěje městům s památkami Unesco

Významné výročí si letos připomenou ve Žďáru nad Sázavou. Za poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře přijíždějí návštěvníci z celého svět ...





Pátek 3.5.2024
Kraj Vysočina
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes