JihlavaDnes.cz
JihlavaDnes.cz » Monitor zpráv » Z regionu » Zpravodajství iDNES.cz - Kraj Vysočina

Z regionu

Zpravodajství iDNES.cz - Kraj Vysočina Zdroj: Zpravodajství iDNES.cz - Kraj Vysočina |

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. 4. 2024 | Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské dědictví chystají na sobotu ve Žďáře nad Sázavou. Město, potažmo Žďársko, je totiž členem celoevropské sítě sedmnácti kulturních krajin z celkem pěti evropských zemí.

Věžnice roky chystala přestavbu jezu, při povodni ho však vzala velká voda

26. 4. 2024 | Několik let chystala Věžnice na Havlíčkobrodsku opravu poškozeného jezu na říčce Šlapance, který ohrožoval historický most. Když konečně dospěla k projektu a šanci na dotaci, může s přípravami začít znovu od nuly. Zbytky jezu totiž vzala velká voda a rozsah úprav je třeba výrazně změnit.

Není jara bez Zahrady. Populární výstava opět přiláká do Brodu tisíce lidí

25. 4. 2024 | Není léta bez slunce, podzimu bez spadaného listí a zimy bez alespoň trochy sněhu. A jara? No přeci bez Zahrady. Tradiční výstava do Havlíčkova Brodu o víkendu opět přiláká tisíce lidí. Koná se podevětadvacáté a opět nabídne vše, co mohou zahrádkáři a kutilové potřebovat.

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. 4. 2024 | Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v Jihlavě. Poprvé tam vyjížděli ve středu po 17. hodině kvůli zápachu, který byl cítit v širokém okolí. Jednoho člověka, pravděpodobně majitele nádoby s plynem, záchranná služba odvezla do nemocnice. Hasiči zatím nemají rozbory chemikálie, pravděpodobně jde o chlor.

Jihlava prodá bývalé kasárny zpět armádě. Nesmí tu být cizí vojsko, volá SPD

25. 4. 2024 | Jihlava prodá část bývalého pístovského vojenského areálu ministerstvu obrany. Armáda chce z bývalých kasáren vytvořit zázemí a cvičiště pro prapor aktivních záloh. Zastupitelé města už záměr schválili, nyní dostane slovo ministerstvo. Podle zastupitelů nikdo nedokáže chátrající areál využít tak jako právě armáda.

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. 4. 2024 | Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž. Neznamená to, že lidé na dopravní tepně přestali umírat. Tragické nehody policie řeší stále. To jen zakladatel památníku, kněz Metoděj Zdeněk Kozubík, nyní působí na Islandu. A jeho nástupce se již tři roky nedaří najít.

Dominanta žďárského náměstí změní podobu, město opraví Starou radnici

24. 4. 2024 | Jedna z dominant žďárského náměstí Republiky, pozdně renesanční budova Staré radnice, změní brzy tvář. Městu se povedlo získat dotaci na její rekonstrukci, o které vedení Žďáru hovoří již několik let. Památka, jejíž vznik se datuje do šestnáctého století, dozná největších úprav v interiéru.

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. 4. 2024 | Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer připotácel notně opilý mladý muž. Zalezl do koupelny, napustil si vanu, svlékl se a ponořil se do vody. V ní pak rychle usnul. Vůbec si přitom nevšiml, že je v cizím domě.

Lidé váží i dvouhodinovou cestu. Oblíbená novoměstská tančírna láká na parket

24. 4. 2024 | Parta středoškoláků, senioři, lidé středního věku. Ženy, muži, zkušení tanečníci stejně jako začátečníci, lidé z okolí i ze vzdálenějších regionů. V kulturním domě v Novém Městě na Moravě se ve vymezené dny schází skutečně pestrá směsice lidí, kteří mají však jedno společné – vášeň pro tanec.

Havlíčkobrodská Jiskra je v problémech a žádá město o mimořádnou dotaci

23. 4. 2024 | Tělovýchovná jednota Jiskra Havlíčkův Brod je ve finančních problémech. Organizaci sdružující na 1 500 sportovců chybí zhruba tři miliony korun na provoz. O pomoc žádá město. Některé z oddílů z obav před krachem žádají členské příspěvky v hotovosti, mimo účty Jiskry.

Sanace svahu uzavře silnici z Brodu do Žďáru, objížďka má až 60 kilometrů

23. 4. 2024 | Na Havlíčkobrodsku začíná ve středu ráno významná uzavírka. Provoz bude přerušen na silnici první třídy číslo 19 u obce Pohled na Havlíčkobrodsku. Důvodem je nutná sanace svahu. Oficiální objížďka z Brodu na Přibyslav povede přes Krátkou Ves. Trvat by měla téměř měsíc.

Uhynulý jeřáb popelavý poslouží osvětě, svá křídla roztáhl v domě přírody

23. 4. 2024 | Pokud člověk nezná místa, kde si na jeřáby popelavé počíhat, má jen velmi málo šancí tyto vzácné a plaché ptáky spatřit. Jednoho si nyní ale lze prohlédnout velice pečlivě v Domě přírody Žďárských vrchů v Krátké na Žďársku. Drobnou vadou je jen to, že pták není úplně živý, přestože tak vypadá.

Tým historiků sepisuje kompletní dějiny Brodu. Kniha bude mít 850 stran

22. 4. 2024 | V Havlíčkově Brodě se chystá knižní počin, který svým charakterem a rozsahem dosud nemá obdoby. Tým historiků a archivářů dává dohromady knihu, jež na zhruba 850 stranách podrobně popíše historii a vývoj města. Slavnostně uvedena by měla být na Podzimním knižním trhu v roce 2025.

Vedení Meziříčí si nechalo vyplatit statisícové odměny, opozice se zlobí

22. 4. 2024 | Mimořádné roční odměny ve výši dvou měsíčních platů schválili pro nejužší vedení města zastupitelé Velkého Meziříčí. V případě starosty Alexandrose Kaminarase jde o bezmála 187 tisíc korun hrubého, místostarosta Martin Kaman dostane přes 164 tisíc korun. Opozice pro vysoké odměny nevidí důvod.

Brtnice prodala pozemky u letiště svému radnímu, opozice spor prohrála

22. 4. 2024 | Osmdesátiminutová emotivní diskuse. A pak schválení drtivou většinou patnácti hlasů z dvaceti přítomných. Jednání zastupitelů Brtnice na Jihlavsku vyvolalo ostrý názorový střet. Točil se kolem prodeje pozemků u bývalého komárovického letiště místnímu radnímu a podnikateli ve stavebnictví Jiřímu Zelenému.

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. 4. 2024 | Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč. Řidič jel zřejmě moc rychle a přejel do protisměru, kde obrátil automobil na střechu. Zůstal při vědomí a z místa nehody utekl, aniž by cokoli nahlásil.

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. 4. 2024 | Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř skleněných nádob s úzkým hrdlem. Sestavil třeba hlavolam ze 400 dílků uvnitř dvacetilitrového demižonu. „Viděl jsem podobný čtyřpatrový, ale zdál se mi jednoduchý. Tak jsem ho zvětšil na čtyřiadvacet pater,“ směje se.

Potomek slavného výrobce lyží Slonek má garáž plnou historických pokladů

20. 4. 2024 | Když Milan Slonek otevře vrata své garáže v Novém Městě na Moravě, ocitnete se rázem v jiném světě. Jako by otočil klikou času a posunul se o sto let zpět. Dvaašedesátiletý sběratel provozuje kromě lyžařského obchodu také soukromé lyžařské muzeum. Aby ne, když jeho pradědeček vyrobil první lyže na Novoměstsku.

Trénink mozku musí lidi bavit, říká cvičitelka paměti a soustředění

19. 4. 2024 | Základ je, aby to lidi bavilo. Tak vysvětluje pointu netradičního tréninku mozku zvaného jednoduše Mozkoherna jeho zakladatelka Eva Fruhwirtová. Vymyslela specifický program, aby pomohla lidem se zlepšením paměti a soustředěním. Do zařízení v Třebíči za ní jezdí lidé z celé republiky a nebo naopak, ona za klienty dojíždí.

Hospodaření Brodu překvapilo i samu radnici. Zůstaly jí desítky milionů

19. 4. 2024 | Rozpočet na rok 2023 měl být původně v Havlíčkově Brodě poměrně nudný. Příjmy a výdaje ve shodné výši 829 milionů korun, plánované nebyly žádné výkyvy. Závěrečný účet však leckoho překvapil. Hospodaření města nakonec skončilo nevídaným přebytkem 52 milionů korun.



Zpravodajství JihlavaDnes.cz

Filmovou tvorbu na Vysočině kraj podpoří dotací

Milionem korun podpoří Kraj Vysočina propagaci regionu audiovizuální tvorbou. Mimořádná dotace poputuje příspěvkové organizaci Vysočina Tourism. "Primárním cílem je využití potenciálu Kraje Vysočina a přilákání filmových štábů do regionu, s čímž ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Kraj Vysočina začal s výstavbou Společného depozitáře v Pelhřimově

Velká část cenných archeologických nálezů a historických artefaktů z Vysočiny bude v budoucnu uložena na jednom místě, ve Společném depozitáři v Pelhř ...

Kraj Vysočina letos opět přispěje městům s památkami Unesco

Významné výročí si letos připomenou ve Žďáru nad Sázavou. Za poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře přijíždějí návštěvníci z celého svět ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...



Sobota 27.4.2024
Kraj Vysočina
Další regiony »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X






Nastavení cookies | GDPR | Přidat zprávu, PR článek | O nás, kontakty | Přidat firmu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes